Digitaal duurzaam
ontwerpen

Afstudeerproject

Ik begon mijn project met het onderwerp digitale duurzaamheid, maar dat veranderde al snel in een specifieker onderwerp: digitaal duurzaam ontwerpen. Mijn onderzoeksvraag was als volgt: ‘Hoe kan ik studenten met een ontwerpopleiding leren om digitaal duurzaam te ontwerpen, zodat ze dit later in het werkveld kunnen toepassen?’

De reden waarom ik hiervoor koos, is omdat ontwerpers een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van digitale duurzaamheid. Veel digitale middelen verbruiken onnodig veel energie, zoals bijvoorbeeld websites. Websites die indirect meer energie verspillen dan noodzakelijk, leiden tot aanzienlijke uitstoot. Als ontwerpers in opleiding leren hoe ze hiermee beter kunnen omgaan tijdens hun ontwerpproces, is de kans groter dat ze dit ook in het werkveld zullen toepassen. Uiteindelijk heb ik een model ontworpen, het CRO-model (Create, Refine en Optimize), dat helpt bij digitaal duurzaam ontwerpen. Daarnaast heb ik een platform ontworpen genaamd Green Frames, dat ondersteuning biedt bij het realiseren van digitaal duurzame ontwerpen

CRO-model

Tijdens mijn project heb ik geprobeerd een model te ontwerpen waarmee ontwerpers in opleiding kunnen leren hoe ze digitaal duurzaam kunnen ontwerpen.

Hiervoor heb ik het CRO-model bedacht (Create, Refine en Optimize). Door dit model te volgen tijdens het ontwerpproces van wireframes, kunnen ontwerpers duurzame ontwerpen maken.

Kort gezegd bestaat het model uit drie fasen die ervoor zorgen dat je eerst ontwerpt zonder beperkingen te ervaren (Create), vervolgens onnodige elementen verwijdert (Refine) en daarna de overgebleven content optimaliseert (Optimize). Bij het optimaliseren kun je bijvoorbeeld de juiste kleuren, lettertypen en afbeeldingstypes gebruiken, omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid energie die een website verbruikt.

(Soms laadt de PDF niet, dan moet je de pagina refreshen)

Green Frames

Klik op een afbeelding voor volledige weergave.

Naast het CRO-model heb ik ook het platform Green Frames ontworpen. Green Frames is bedoeld als een hulpmiddel voor mensen die willen leren hoe ze digitaal duurzaam kunnen ontwerpen. Op Green Frames kunnen gebruikers elkaar inspireren met hun ontwerpen, bronnen vinden over digitale duurzaamheid en deelnemen aan sessies waarin ze feedback kunnen geven op elkaars ontwerpen.

Deze sessies zijn belangrijk, omdat het testen van het ontwerp een essentieel onderdeel is van het verduurzamen ervan. Op deze manier kun je ontdekken of je ontwerp toegankelijk en duidelijk is. Een toegankelijke en duidelijke website zorgt ervoor dat mensen minder lang op de website blijven, waardoor het energieverbruik van de website wordt verminderd.

Link naar prototype mobiel: https://figmashort.link/Q7DnkF

Link naar prototype desktop: https://figmashort.link/REJGss

Hoofdpaginas wireframes

Thomas van Venrooij